Uttrykkshistorie

Art deco

Art deco logo

Hvor og når?

Art Deco oppstod på 1920-tallet. Stilen ble vist for første gang på Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes i Paris i 1925. Art Deco økte sin popularitet i løpet av 20-årene i Europa, og fortsatte suksessen over i USA gjennom 30-årene.

Sentrale kjennetegn ved stilen:

Grunnlaget for art deco stilen kommer fra symmetri og linjer, og stilformen ble sett på som overdådig og moderne. Den representerte glamour og eleganse, med sin abstrakte forenklede stil. Art deco er i hovedsak en dekorativ stil i arkitektur, tekstil, tapeter, grafikk og prydgjenstander. Materialene som var vanlig å bruke i art deco stilen var; aluminium, rustfritt stål, lakk, intarsia (håndverkstekknikk av ulike tuper tre), hai- og sebraskinn. Sikksakk, avtrappede former, spenstige kurver og solstråler var mye brukte former i art deco stilen. Art deco var laget i hovedsak for masseproduksjon og derfor hadde produktene ofte systematiske og rektangulære former. Art deco var en populær stil for kino- og teatre interiører og store passasjerskip i Frankrike. I art deco stilen ble det også brukt mye sterke farger. Starburst og chevron symboler var også mye brukte symboler i art deco design.

Starburst

Starburst

 

Chevron

Chevron

I arkitekturen ble art deco-byggene kjennetegnet av avrundete hjørner, spesielt i bygg ved veikryss. Kjente bygg fra denne stilarten er blant annet; Empire State Building.

Hvorfor oppstod denne stilen?

I 1925 ble det arrangert en verdens utstilling i Paris hvor det ble fremvist franske luksusvarer, dette ble gjort for å forsikre verden om at Paris fortsatt var det internasjonale senteret for stil etter førsteverdenskrig.I stilarten art deco ble det lagt større vekt på det dekorative enn det funksjonelle. Art deco stammer fra art nouveau, som var en stilbevegelse på 1890-tallet, men art decos kunstnere hentet også inspirasjonen fra futurismen, ekspresjonismen, kubismen og abstrakt kunst. Art deco er en overdådig stil og denne overdådigheten er en reaksjon på den påtvungne sparsommeligheten i årene etter førsteverdenskrig. Inspirasjonen til denne stilarten ble blant annet hentet fra Afrika, Egypt og de mexicanske aztekerne. Inspirasjonen til art deco startet mye på grunn av arkeologiske funn og utgravinger av Pompeii og graven til Tutankhamon. Stilarten art deco ble også veldig påvirket av kjente kunstnere og arkitekter rundt 1900 tallet, blant dem var arkitekten Hector Guimard, som er mest kjent for arkitekturdesign i Paris. Når art deco oppsto førte dette til en stor endring i bildekunsten, mote, arkitektur og interiør.

Vi tror at Art Deco stilen kan ha blitt påvirket av at det ble arrangert sommer OL i Frankrike i 1920. Vi kan se likheter mellom for eksempel fargene i OL sirklene som gjenspeiler seg i de sterke klar fargene i art deco stilen men som også kan ha symbolverdi fra sesongen og alle glade menneskene. Man ble også oppmerksom på at det var vanskelig å pynte lokaler til så store arrangementer, og at kunstnere la merke til dette som kan spilt inn på et av kjennetegnene i Art Deco stilen som er at det passer bra til masseproduksjon. En annen ting vi kan tenke oss at kunstnerene har blitt inspirert av sesongen og stemningen etter første verdenskrig, dette kan vi se på de vanlige starburst motivene som illustrerer solstårler.

En annen sosial påvirkning kan ha vært tiden etter første verdenskrig. Under krigen ble den positive og håpefulle kunstneriske friheten sterkt satt tilbake, dette kan ha medført en følelse av å måtte starte på noe helt nytt da krigen var over. En annen ting vi kan tenke har spilt en viktig rolle i inspirasjonen er det sterke behovet for politisk orden, dette kan være grunnen til at art deco har så enkle og rene linjer og god orden.

Hvorfor denne epoken er viktig for oss i dag:

Det er viktig for design av bygninger og interiør. Bland annet finner man et eget distrikt av hoteller i Miami som er bygget etter art deco stilen, med sine forskjellige former, sterke farger og symmetri, som er viktige kjennetegn på art deco stilen. Hvis man besøker Miami i januar finnes det også en art deco festivals. Begrepet art deco har også hvert mye brukt i senere tid som et begrep på gjenstander som er produsert i mellomkrigstiden. Stilarten art deco var også med på å utvikle den spesielle skrifttypen era som er blitt brukt til både skilting og reklame.

Kjente kunstnere

dance-of-the-seven-veils

Alexandra Exter, russisk-ukrainsk maler, designer og regnes som en av grunnleggerne av Art Deco. (Dance of the Seven Veils –mest kjente verk.) http://g1b2i3.files.wordpress.com/2010/01/dance-of-the-seven-veils.jpg

meller-mask-1919

Vadim Meller, en av de største kunstnerne innen Art Deco stilen. (Mask – en av hans mest kjente kunstverk sammen med Cubofuristic abstract composition og Self-Portrait) http://www.artexpertswebsite.com/pages/artists/artists_l-z/meller/meller-mask-1919.jpg

https://i0.wp.com/img.thesun.co.uk/multimedia/archive/00852/SNF2528G-380_852955a.jpg

Coco Chanel, en av de største motedesignerne i Art Deco-stil hvor hun brukte art deco-smykker. http://img.thesun.co.uk/multimedia/archive/00852/SNF2528G-380_852955a.jpg

Kjente bygninger

Forum Kino

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Forum_kino.jpg/1280px-Forum_kino.jpg

På grunn av arkitekturen og sine former og avkuttede hjørner.   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Forum_kino.jpg/1280px-Forum_kino.jpg

Chrysler Buildning

http://xdarkkenny.files.wordpress.com/2012/03/the-chrysler-building.jpg

Chrysler building, hvor toppen blant annet er laget av rusfritt stål som var en mye brukt materiale i stil epoken til art deco.  http://xdarkkenny.files.wordpress.com/2012/03/the-chrysler-building.jpg

Kjent film om art deco

  • Filmen ”Step Up Revolution” er en film hvor man kan se eksempel på bruken av art deco i Miami. Dette fordi denne filmen viser deg Miami Beachs Art Deco Historic District, som sies å skal være verdens største samling av art deco arkitektur, og inneholder flere hundre hoteller og leiligheter.

 

Kilder:

http://snl.no/art_deco

http://en.wikipedia.org/wiki/Exposition_Universelle_(1900)

http://no.wikipedia.org/wiki/Art_deco

http://vardafjell-2mk-0910.wikispaces.com/Art+deco

http://lma74.wordpress.com/2013/01/25/research-barokken-romantikken-og-art-deco/

http://snl.no/Hector_Guimard

http://lifestylereligion.dk/2012/08/14/step-up-revolution-and-art-deco-miami/

http://redcolouredglassesblog.blogspot.no/2012/11/roaring-twenties-art-deco.html

http://no.wikipedia.org/wiki/New_York

http://www.drammens.museum.no/nettutstilling/det-faste-galleriet/index.php/artikler/detalj/ny-saklighet-og-art-deco

http://no.wikipedia.org/wiki/Sommer-OL_1920

http://snl.no/den_f%C3%B8rste_verdenskrig/fredsslutningene

 

Legg igjen en kommentar

Informasjon

Dette innlegget ble postet den februar 24, 2013 av i Uncategorized.